Start » Hein en Hens

Hein en Hens


Na ons werkzame leven in Nederland wilden we op latere leeftijd verhuizen naar het prettige klimaat en de ontspannen cultuur van de Middellandse zee. We wensten daarvoor niet op onze pensioenleeftijd te wachten, maar wilden al eerder iets gaan ondernemen, zolang we nog voldoende goed ter been waren.  Waar naar toe was aanvankelijk nog niet helemaal duidelijk, evenmin wat het precies betekende om te “verhuizen”.
Lange tijd was Italië ons doel, het land met de prachtige taal en het overweldigende cultuurbezit. We hebben daar ongeveer 10 jaar rondgereisd en ontdekt dat het inderdaad een hele mooie taal is en dat je er op de cultuur niet uitgekeken raakt: uiterst sfeervolle kerkjes, prachtige oude binnensteden, musea en kerken vol met de meest fantastische kunstwerken en sterker nog, je vond het niet alleen waar het zich volgens de reisgidsen moest bevinden, maar je struikelde er gewoon over. Maar ja, die Italianen, dat was andere koek. In het begin leken ze heel erg vriendelijk en enthousiast, maar later kwamen we er achter dat het vooral geweldige toneelspelers zijn, extroverte figuren die  “fare la bella figura” tot een ware kunst wisten te verheffen. Ze waren op het ene moment heel erg enthousiast over jouw komst naar Italië en over jouw interesse, maar op het volgende moment waren ze al weer druk met iets anders bezig. En toen kozen ze ook nog in meerderheid voor Berlusconi, die, zoals alle Italianen heel goed wisten, alleen maar de politiek in was gegaan om gerechte straffen voor eerder door hem begane vergrijpen te ontlopen.  
Al lang vóór onze reizen naar Italië hadden we per camper een keer een rondreis door Andalucía gemaakt en na onze frustraties over Italië leek dat bij nader inzien toch wel een heel mooi alternatief. Een zelfs nog beter klimaat en een cultuur en een geschiedenis die toch ook zeer de moeite waard leken en waar door ons nog veel viel te verkennen. Bovendien schoten ons toen eerdere ervaringen met vakanties in Spanje te binnen. Zoals toen we met heel veel autopech rondreden door Noord-Spanje, richting Galicië.  Op de camping in Cantabria was nog maar net bekend dat we pech hadden met ons oude VW-busje of alle handige Spaanse mannen (de meerderheid) lagen al op hun rug er onder te knutselen en voorzagen ons van technische tips. Geen enkel van die mannen wekte de indruk dat hij lag te knutselen om een goede figuur te maken of om er aan te verdienen.
Waar in Andalucía?, dat was vanzelfsprekend de volgende vraag. Dit was echter niet zo moeilijk, dachten wij op dat moment. In onze plannen vertrokken wij letterlijk en figuurlijk vanaf het ideaal bereikbare vliegveld Málaga en kozen we niet voor de drukke, toeristische en poenerige kant van Marbella, maar voor de andere, oostelijke kant van Málaga, het gebied van de Axarquía, gelegen tussen enkele belangrijke cultuursteden en vlakbij een zeer groot natuurgebied, de Tejeda y Almijara.
We deden er dus 10 jaar over om uiteindelijk toch maar niet voor Italië te kiezen. Vervolgens kostte het ons een week om in Cómpeta terecht te komen. Nou ja, dat was wel iets meer dan een week, we hebben eerst via internet enkele honderden huizen in de Axarquía bekeken, daarna hebben we hier een week rondgereden en 24 uitverkoren huizen bezocht. Cómpeta beviel ons qua ligging, sfeer en dorpse gemoedelijkheid heel erg. In het dorp is sprake van een leuke en prettige mix van Spanjaarden en buitenlanders, hoewel bij nader inzien het aandeel van de Engelsen wel een stuk minder had mogen zijn.
Bij die 24 uitverkoren huizen bleek zich ook het min of meer ideale huis te bevinden waar we uiteindelijk voor hebben gekozen: tamelijk groot, vrij nieuw en degelijk gebouwd, maar toch in een typisch Andalusische stijl, met een prachtige tuin en boomgaard en met een werkelijk fantastisch uitzicht op de Sierra Almijara.  We kochten het in 2008 en kwamen er daarna vrij snel achter, dat dan nog geenszins duidelijk is wat het precies inhoudt om te “verhuizen” naar het buitenland, ook al is dat het droomland aan de Middellandse Zee. Allereerst waren we nog niet volledig toe aan ons pensioen: Hein werkte nog part time als zelfstandig adviseur van Nederlandse Ondernemingsraden en Hens had in Nederland nog creatieve activiteiten. Bovendien horen wij niet echt bij de typen van “ik vertrek”, wij hadden niet de behoefte om Nederland en daarmee ook onze familie en vrienden snel volledig achter ons te laten. We werden nomaden en gingen reizen tussen Nederland en Spanje. En toen er ook al snel veel vrienden en familieleden bij ons in Cómpeta op bezoek kwamen moesten we daarvoor een modus vinden: bezoek uit Nederland blijft niet één of twee dagen, je hebt ze in zo’n geval minstens een week over de vloer en dat was toch wel even wennen. Je raakt een stukje privacy kwijt en bovendien was het voor onze bezoekers ook niet altijd duidelijk dat wij hier in Spanje woonden en niet met vakantie waren. Vaak keken ze ons ‘s ochtends aan met een blik van “wat gaan we doen vandaag” en het kostte hen enige tijd om er aan te wennen dat ze af te toe zelf iets moesten ondernemen. We stelden dus al snel aan onze bezoekers als eis dat ze een auto moesten huren op vliegveld Málaga, anders zouden ze tijdens hun verblijf volledig van ons afhankelijk blijven.
Wij wennen er nu langzaam aan dat wij in Spanje wonen en niet alleen op vakantie zijn. We hebben nog een “pied-a-terre” in Nederland, maar staan nu toch langzamerhand wel voor de keus om steeds meer definitief voor Spanje te kiezen. Anders blijft het lastig om hier echt te integreren. Vooralsnog houden we onze Nederlandse pied-a-terre aan, als alternatief voor de verzengende Andalusische zomers en om onze Nederlandse contacten niet volledig te verwaarlozen.  We hebben echter wel steeds meer het gevoel dat we een definitieve stap moeten zetten. Dat is een geleidelijk proces. De gastvrijheid en de vriendelijkheid van de Spanjaarden zijn daarbij zeer behulpzaam.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

 • Getuigenis expats

  Het is nu 6 jaar geleden dat we het grijze België inruilden voor het mooie, zonnige Spanje. En geloof me, het leven is hier heerlijk! W ...

  Johan en Sonja

  Lees meer...

 • Huis in de kijker

  Villa in Alcaucin - 17hc047

  Deze villa is gelegen in een gewilde urbanisatie op korte afstand van verschillende dorpjes met winkels, bars en rest ...

  Lees meer...